Albanie, het ruige land vol verrassingen


Albanie, een land om te bezoeken. Boekscout heeft het.Geschreven door Paul Wennekes met foto's van Marianne van Twillert-Wennekes

Volgens velen is Albaniė nog steeds een land vol gevaren. Bezaaid met bandieten, zwaar bewapend met Kalasnjikovs en bereid om iedere toerist te overvallen.
Een land dus waar je doorheen moet rijden, richting Griekenland, en waar je beslist niet moet blijven. Een land bezaaid met bunkers, 750.000, en vol met vuilnis en nare mensen.

Hoe anders is de werkelijkheid!
Na jarenlang met een campertje gezworven te hebben door Albaniė heb ik de kans gehad één wapen te zien, een jachtgeweer! De bunkers? Ja, ik heb er heel veel gezien maar de meeste zijn in gebruik als ijstent (langs de kust), als ‘opslagplaats’ voor geiten en schapen en niet te vergeten zomaar midden in de stad omdat de huizen er gewoon omheen gebouwd zijn.
Wat is de waarheid over Albaniė? Een woest land, qua natuur. Met onberoerde plekken waar maar heel, heel weinig mensen komen. Een prachtige kustlijn met enorme stranden. Met cultuur vanaf de Illyriėrs tot heden.
Met mensen die gastvrij en vriendelijk zijn en waarvan velen Italiaans en/of Engels spreken. Een land met een prijs-prestatieverhouding die op de Balkan zijns gelijke niet kent.
Met prachtige opgravingen, bijvoorbeeld Butrint en Apollonia. Met kastelen in onder meer Shkodėr, Gjirokastėr, Krujė en nog veel meer. Met natuurfenomenen als Syri i Kaltėr (‘Blue Eye’), de Koman-canyon en niet te vergeten de Albanese Alpen. Met onaangetaste dorpen als Vermosh en Theth. En de bruisende hoofdstad Tirana.
En ja, de wegen zijn niet altijd even mooi maar is dat niet juist wat je zoekt? De stilte en de vrijheid? Gevrijwaard van massatoerisme?
Albaniė is een land om te ontdekken! Vaak nog onbedorven en met duizenden vierkante kilometers rust en een prachtige flora. Met deze gids in de hand wil ik je de gelegenheid geven zelf lyrisch te worden over het onontdekte Albaniė!


 MONTENEGRO

 Albanie

Paul Wennekes
redacteur
Postadres:
Draviksplein 16
3892 BC Zeewolde

Kantoor:
Ulica Moskovska 13 stan 28a
81000 Podgorica Montenegro

telefoon: +382 (0) 20 234812
gsm: +382 (0) 67 244 664

contact