De BALKAN boeken van Boekscout.nl


De BALKAN boeken van Boekscout, geschreven door Paul Wennekes met foto's van Marianne van Twillert-Wennekes, zijn inmiddels een begrip geworden in Nederland. Wilt u meer weten? Over MONTENEGRO? Lees dan verder!!!

‘De gezichten der berg-Montenegrijnen zijn hard als de steen, waar-uit zij schijnen geformeerd. De donkere ogen kijken u stekend aan, als staarden zij door de vizier van een geweer. De snorren zijn puntig als dolken. Maar de glimlach is breed en lichtend als de zonnehemel boven Montenegro’s hoogvlakten.’

A. den Doolaard schreef deze woorden in 1956 op een van zijn vele zwerftochten door het voormalig Joegoslavië. De vraag rijst dan onmiddellijk: ‘Is Montenegro anno 2017 nog hetzelfde?’ ‘Nee, en ja’, is het antwoord.
De gezichten van de berg-Montenegrijnen zijn niet meer ‘hard als steen’. Wel is het harde leven op de hoogvlakten en in de bergen duidelijk te zien. De stekende ogen? Ja, hoewel ik ze meer ‘onder-zoekend’ zou willen noemen. De glimlach? Wel degelijk! De berg-bewoners zijn uitermate gastvrij en als u de uitnodiging om even een glaasje mee te drinken niet afslaat wordt u ontvangen als een vorst c.q. vorstin. Het voorradige brood wordt met u gedeeld en de eigen gemaakte, beroemde, kazen, komen op tafel. Let wel even op: het zijn over het algemeen zogenaamde ‘rauwmelkse kazen’ en niet iedere westerse, verwende, maag is daar tegen opgewassen. Evenmin als tegen de zelf gestookte drank die vaak de 50% alcohol overstijgt en met gulle hand wordt geschonken.
Een uitnodiging aannemen is in deze contreien één ding, weer fatsoenlijk afscheid nemen en verder trekken is een heel ander ding. De bergbewoners zijn meestal enorm blij met een onbekend gezicht. Of zoals een van hen het verwoordde: ‘Maandenlang zien we alleen de gezichten van de andere herders op deze hoogvlakte. Wij zijn zo blij met een verdwaalde toerist. Even over iets anders praten en ook met trots alles kunnen laten zien. En dat kan niet in een half uurtje.’
Een tocht door Montenegro, overigens het jongste land in Europa maar nog geen lid van de EU, is een ontdekking van prachtige meren, schitterende wouden en vooral bergen en hoogvlakten. Het land is niet eens zo groot als Nederland en heeft slechts rond 650.000 inwoners.
En wie de bergen intrekt weet ook meteen waarom. Montenegro, zwarte bergen, ook wel aangeduid als Crna Gora, is een aaneenschakeling van nationale parken, gastvrije mensen en een schitterende kuststrook.


 MONTENEGRO

 Albanie

Paul Wennekes
redacteur
Postadres:
Draviksplein 16
3892 BC Zeewolde

Kantoor:
Ulica Moskovska 13 stan 28a
81000 Podgorica Montenegro

telefoon: +382 (0) 20 234812
gsm: +382 (0) 67 244 664

contact